KUANTAN, 29 Julai 2024 – UnIPSAS telah terpilih untuk menjadi tuan rumah bagi penyerahan Bantuan Prihatin Pahang (BPP) kluster siswa pada 29 Julai 2024, bertempat di Dewan Sultan Ahmad Shah (DSAS). Seramai 800 pelajar UnIPSAS anak-anak Pahang akan menerima bantuan tunai RM400 seorang.

Bantuan berkenaan akan disampaikan oleh Yang Berhormat Dato’ Sri Syed Ibrahim bin Syed Ahmad, SSAP., DIMP., AMP., AMN.EXCO Hal Ehwal Agama Islam, Kemajuan Desa Dan Hal Ehwal Orang Asli Negeri Pahang (Wakil Kerajaan Negeri pahang) dan kehadiran tetamu VIP jemputan.

Beliau berkata, sebenarnya YAB Dato Sri Utama Wan Rosdy bin Wan Ismail telah mengumumkan Bantuan Prihatin Pahang Kluster Siswa 2024 di Dewan Negeri lalu ketika pembentangan budjet. Berdasarkan bilangan anak Pahang di IPTA sebenar adalah 39,844 orang. Namun yang memohon dan dipertimbang seramai 17,942 orang. Manakala di IPTS berdaftar di Kerajaan Negeri seramai 1,583 orang penerima. Jumlah keseluruhan Anak-anak pelajar Pahang terima bantuan adalah siswa 19,525 orang terdapat permohonan rayuan seramai 4,336.

Semoga Anak-anak Pahang terus berjaya cemerlang dan mampu berbakti sempurna bersama Kerajaan Negeri untuk Pahang Darul Makmur.