KUANTAN, 6 Ogos 2024 – Wacana Pengukuhan Kedudukan Mahkamah Syariah di Malaysia bermula seawal pagi jam 9.00 pagi di Auditorim Canselor UnIPSAS. Bersama 2 ahli panel yang dijemput khas iaitu,
Ahli Panel 1 : Dr. Hasiah binti Mat Salleh, Pengerusi Peguam Syarie Cawangan Pahang merangkap Pensyarah Kanan UnIPSAS “Tajuk : Hala Tuju dan Cabaran Mahkamah Syariah”
Ahli Panel 2 : Dr. Zulqarnain Lukman, Peguambela dan Peguamcara Tetuan Asri Musa & Co “Tajuk : Mahkamah Syariah di Bawah Perlembagaan Persekutuan.

Majlis dirasmikan oleh Exco Hal Ehwal Agama Islam, Kemajuan Desa dan Hal Ehwal Orang Asli Negeri Pahang, YB. Dato’ Sri Syed Ibrahim Syed Ahmad. Kata beliau, “Sebenarnya mahkamah syariah sememangnya salah satu intitusi Islam Kerajaan Negeri Pahang yang sentiasa diberi perhatian serius. Kerajaan Negeri Pahang juga telah berjaya menaik taraf pejabat dan pengurusan ini”.

Turut hadir, Ketua Hakim Syarie Pahang, YH. Dato’ Abdul Walid Abu Hassan dan Naib Censelor UniPSAS, YH. Professor Dato’ Dr. Haji Mohd Zawavi Zainal Abidin.

Seramai kira-kira 300 peserta telah menyertai seminar anjuran bersama Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (UnIPSAS), Persatuan Peguam Syarie Malaysia, dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM).

Kredit | Jurufoto : Ilham FMI