KUANTAN, 2 Ogos 2024 – Universiti Al- Azhar Mesir telah menempatkan 3 orang Pegawai Penyelidik yang berpengalaman di Negeri Pahang, salah seorangnya di bumi barakah UnIPSAS dan 2 orang lagi ditempatkan di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia – JAKIM, dan di Jabatan Mufti Negeri Pahang.

Penempatan Pegawai Penyelidik ini adalah bagi bertujuan meningkatkan lagi tahap kecemerlangan penyelidikan agama di Negeri Pahang ini.

“Ini adalah satu penghormatan dari kerajaan Mesir kepada Malaysia khasnya Negeri Pahang dan kami mengambil kesempatan merakamkan ucapan terima kasih kepada Imam Akbar Sheikh al-Azhar, Prof. Dr. Ahmed Mohamed Ahmed El-Tayeb yang sudi membantu kita, bagi menempatkan Pegawai Penyelidikan tersebut.

Tawaran daripada universiti tersohor di dunia itu menunjukkan hubungan dan kerjasama yang baik antara Malaysia – khususnya Pahang dan Mesir. Dengan tambahan bantuan daripada Pegawai Penyelidik yang cukup berpengalaman ini, semoga akan memberikan impak yang besar dalam memperkukuhkan lagi kajian berkaitan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.