UNIVERSITI ISLAM PAHANG SULTAN AHMAD SHAH

MALE, 25 MEI 2024 – UnIPSAS melebarkan kolaborasi bersama enam institusi pendidikan tinggi dari Maldives dan Indonesia melalui Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani bersama di bawah jaringan kerjasama strategik Asian Islamic Universities Associations (AIUA) yang bermesyuarat di sini hari ini.

Kolaborasi ini antara lain mempromosikan kerjasama akademik, penyelidikan dan pertukaran pelajar di antara institusi yang terlibat. Institusi yang terlibat ialah Islamic University of Maldives, UIN Mahmud Yunus Batusangkar (Sumatra), UIN Antasari Banjarmasin (Kalimantan), UIN Prof. K.H. Saifuddin Zuhri (SAIZU) Purwokerto (Jawa Tengah), IAIN Kudus (Jawa Tengah) dan IAIN Kendari (Sulawesi).

Mesyuarat AIUA ini juga diserikan Seminar Antarabangsa Universiti Islam Asian yang dianjurkan oleh Islamic University of Maldives, dan telah dirasmikan oleh Ahmed Shiyam, Menteri Perikanan dan Sumber Laut Maldives.

Di dalam seminar yang bertemakan “Inclusive Higher Education Practices in Asia: Challenges and Possibilities”, Naib Canselor UnIPSAS, Profesor Dato’ Dr. Hj. Mohd Zawavi bin Zainal Abidin telah membentangkan kertas kerja bertajuk “Enhancing Accessibility To The Quran For The Visually Impaired Community In Pahang: An Experience Sharing By The Pahang State Government”.

Loading...