UNIVERSITI ISLAM PAHANG SULTAN AHMAD SHAH

KUANTAN, 29 APRIL 2024 – Seramai 37 orang pelajar lepasan SPM 2023 dari 4 buah sekolah daerah Maran telah berkunjung ke UnIPSAS. Sekolah yang terlibat adalah SMK (LKTP) Jengka 16, SMK Jengka Pusat 2, SMK Desa Jaya dan SMK Jengka 10.

Turut hadir Pengetua SMK Jengka 16, En. Sharil Aznan bin Mansor, Pengetua SMK Desa Jaya, En.Yaakop bin Haji Chelon, Pengetua SMK Jengka 10, Tuan Haji Adnan bin Othman, dan Guru Bimbingan Kaunseling Sekolah Menengah (GBKSM), Puan Norhayati bt Hasan, Puan Syuhada Adyani bt Mohd Syarif, Pn. Siti Muzaiyanah bt Kasdan, Puan Norhayani Binti Hasan dan Cik Nurulazwa bt Mohd Yusof.

Ketibaan Pengetua disambut oleh Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UnIPSAS, YBrs. Dr. Norahida binti Mohamed, Penolong Pendaftar Perhubungan Korporat, En. Mohd Sakeri bin Mohd Yunos serta warga Jabatan Perhubungan Korporat UnIPSAS.

Sesi penerangan telah dikendalikan oleh Pendaftar UnIPSAS iaitu YBrs. Dr. Muhammad Hafiz Bin Dato’ Haji Yaakob. Semua pelawat telah diberikan pendedahan tentang program pengajian yang ditawarkan oleh UnIPSAS secara umum dan peluang serta keistimewaan yang akan pelajar peroleh apabila menyambung pengajian di UnIPSAS.

Taklimat dan sesi soal jawab amat memberangsangkan daripada para guru serta pelajar. Selesai sesi taklimat pelajar telah dibawa untuk sesi lawatan ke Makmal Kaunseling dan Makmal Komputer UnIPSAS.

Objektif utama lawatan ini adalah untuk memahami dan mendalami pengetahuan mengenai sesuatu kursus yang ditawarkan oleh Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (UnIPSAS). Selain itu juga dapat mengumpul maklumat dan memberi pendedahan berkaitan kehidupan sebagai pelajar di institusi pengajian tinggi.

Di kesempatan ini juga, pihak UnIPSAS dan 4 sekolah dari daerah Maran menandatangani “Letter Of Coorperation” (LOC).

UnIPSAS mendoakan agar kesemua pelajar mendapat keputusan SPM dengan cemerlang.

Loading...