KUANTAN, 04 APRIL 2024 – Bersempena dengan Bulan Ramadan kali ini, mari kita bersama-sama menyambut World Quran Hour yang akan diadakan di Masjid Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (UnIPSAS). Program telah diadakan pada 24 Ramadan 1445H bersamaan 4 April 2024, jam 12 hingga 1 petang secara serentak di seluruh Negara.

Dengan bertemakan “Kesatuan dan Transformasi Sosial”, World Quran Hour tahun ini membawa misi Surah Al-Jumu’ah untuk kita berkumpul dan berinteraksi bersama al-Quran dengan membaca, mendalami maksud serta bertadabbur dengan Surah Al-Jumu’ah.

Surah Al-Jumu’ah dianggap sebagai misi penting dalam ‘reset’ pada semua peringkat masyarakat, termasuk Ummah, Umara’, dan Ulama, dengan tujuan mencapai kesatuan, transformasi sosial, dan peningkatan berterusan. Justeru, misi membaca dan mendengarkan Surah Al-Jumu’ah bertujuan menyokong usaha untuk meningkatkan penghayatan Al-Quran dalam kalangan masyarakat.

LIVE : https://www.facebook.com/Pahanglibrary/videos/723271919970623