UNIVERSITI ISLAM PAHANG SULTAN AHMAD SHAH

KUANTAN, PAHANG – 22 Februari 2024, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui Bahagian Penyelarasan Penguatkuasaan dan Pendakwaan Syariah (BPPPS) dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) dan Fakulti Pengajian Syariah, UnIPSAS dan Institut Dakwah Islamiah Antarabangsa I-DIA, Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (UnIPSAS) telah menganjurkan program Jelajah Cakna Undang – Undang Kesalahan Syariah 2024 bertempat di Auditorium Tuanku Canselor UnIPSAS, Kuantan Pahang.

Dengan tema “Jauhi Amalan Khurafat, Banteras Ajaran Sesat” telah disertai seramai 400 orang peserta dari kalangan penjawat awam dan penuntut Institut Pengajian Tinggi dari sekitar daerah Kuantan. Dua orang pembentang yang terdiri daripada Yang Berbahagia Tuan Izzuddin bin Dato’ Haji Mutalib, Al-Fadhil Qadhi Daerah Jerantut dan Yang Berbahagia Tuan Muhamad Yusri bin Aman, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Penguatkuasa Undang – Undang Syariah JAIP, masing – masing telah mengupas isu akidah dan ajaran sesat.

Yang Berbahagia Dato’ Haji Zamani Ahmad bin Mansor, Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) JAKIM telah merasmikan program tersebut. Turut hadir dalam Majlis Perasmian Konvensyen ialah Y.H Prof. Madya Dato’   Dr. Haji Mohd Zawavi bin Zainal Abidin, Naib Canselor UnIPSAS, Yang Berusaha Dr. Muhammad Fadlly bin Ismail, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Akademik, Para Dekan Fakulti dan YBrs. Tuan Ahmad Husaini bin Mustafa, Pengarah Bahagian Penyelarasan Penguatkuasaan dan Pendakwaan Syariah, JAKIM.

Yang Berbahagia Dato’ Haji Zamani Ahmad bin Mansor, dalam ucapan perasmian, berharap agar kerjasama program seumpama ini dapat diperkukuhkan agar dapat memberi kefahaman sebenar kepada umum tentang kesalahan yang melibatkan undang – undang jenayah syariah seperti ajaran sesat. Para peserta juga diharapkan dapat memanfaatkan setiap ilmu dan maklumat yang diperolehi dari program tersebut serta bersedia menjadi “mata” dan “telinga” kepada pihak berkuasa bagi membendung isu – isu melibatkan kesalahan jenayah syariah.

Sumber : JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM)
Kurator Berita : Bahagian Penyelarasan Penguatkuasaan & Pendakwaan Syariah

Loading...