UNIVERSITI ISLAM PAHANG SULTAN AHMAD SHAH

29 Mei 2023 (MESIR) – YAB Dato Sri Utama Wan Rosdy Wan Ismail bersama Delegasi Kerajaan Negeri Pahang mengunjungi Pejabat Presiden & Rektor Al Azhar dan Pejabat Mufti Besar Mesir.

Wakil Universiti Al Azhar Prof Dr Sheikh Salam Gomma Daod bersama Timbalan Rektor Hal Ehwal Pelajar, Timbalan Rektor Hal Ehwal Korikulum, Timbalan Rektor Hal Ehwal Faktuliti Wamita, Timbalan Rektor Hal Ehwal Perubatan dan Farmasi turun kepintu utama al Azhar meyambut kehadiran YAB Menteri Besar Pahang bersama Delegasi.

Pertemuan ini dibawa masuk kebilik Presiden sebagai alu-aluan. Seterusnya dibawa mengunjungi geleri khas Sheikh Imam Akbar Al Azhar dan sekitar kampus bagi mengenali lebih dekat pengurusan Universiti berusia lebih 1000 tahun.

YAB Menteri Besar Pahang diiringi oleh Presiden Al Azhar dan Timbalan-timbalan ke Dewan Senat Al Azhar untuk Majlis Menandatangani pembaharuan kerjasama UnIPSAS yg diwakili NC Prof Dato’ Dr Mohd Zawavi bin Zainal Abidin dibawah Kerajaan Negeri Pahang dengan Universiti Al Azhar Mesir.

Pengiktirafan ini telah menjadikan UnIPSAS sebagai rakan stratigek pendidikan. Ini melayakan mahasiswa-mahasiswi UnIPSAS terus menyambung ke tahun 3 ke Universiti Al Azhar. Ini menjadikan Pahang antara Universiti yang mendapat pengiktirafan tersebut buat kesekian kalinya, Barakallah.

Setelah itu YAB Menteri Besar diiringi delegasi ke Bandar Dirasah Cairo untuk mengunjugi Sahibus Samahah Mufti Besar Negara Mesir. Prof Dr Sheikh Shauki Abdul Karim juga telah menanti dan meyambut digerbang menara ifta’ Mesir. Ini sudah tentu satu penghormatan besar kepada YAB Menteri Besar bersama Dealegasi.

Pelbagai topik ifta peranan dan aktiviti yang telah dilaksana dalam memastikan hal-hal yang berkaitan dengan fatwa, pembendungan ajaran sesat, extrimis dan lain diperbetul dan di didik sempurna. Sahibus Samahah menyusuli pertemuan dengan iringan doa yang panjang untuk YAB MB, Pahang dan Rakyatnya.

Semoga segalanya dikurnia keberkatan, Amin.

Loading...