26 Jan 2023 (Kuantan) – UnIPSAS buat julung kalinya menerima kunjungan Ketua Pegawai Eksekutif MQA, YBhg. Prof. Dato’ Dr. Mohammad Shatar bin Sabran ke Majlis Anugerah Akedemia UnIPSAS 2022.

Majlis Anugerah Akademia UnIPSAS merupakan program tahunan yang dianjurkan untuk memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada ahli akademik UnIPSAS yang cemerlang. Penilaian anugerah ini dilakukan berdasarkan beberapa kriteria utama yang telah ditetapkan. Seramai tujuh (7) orang pensyarah daripada pelbagai bidang kepakaran telah menerima anugerah yang dipertandingkan.

Prof. Dato’ Dr. Shatar juga telah berkongsi ilmu dan pengalaman kepada para pelajar UnIPSAS tentang keperluan dan kemahiran yang diperlukan oleh mahasiswa/I dalam menempuh alam pekerjaan. Antara perkara yang ditekankan oleh beliau adalah:

– Pencapaian akademik yang tinggi bukanlah fokus semata-mata, tetapi mestilah mempunyai kemahiran dalam 3 bahasa.

– Kemahiran yang perlu digilap dari mula menjadi pelajar IPT adalah kemahiran Critical Thinking & Problem Solving.

Secara keseluruhannya, pelajar perlulah peka dengan perubahan zaman semasa. Di era digital ini, majikan boleh menilai karakter dan emosi pelajar hanya menggunakan media sosial sahaja.