04 OGOS 2022 (ON-LINE) – Applied Science University (ASU) adalah peneraju dalam bidang pendidikan tinggi dan kualiti dan salah satu ipt terbaik di Jordan.

Universiti ini memulakan misi pendidikannya pada 19 Oktober 1991, selepas mendapat lesen pada 10 Julai 1989. Ia merupakan universiti swasta terbesar di Jordan.

ASU mempunyai 9 fakulti : Fakulti Farmasi, Fakulti Kejuruteraan dan Teknologi, Fakulti Teknologi Maklumat, Fakulti Sastera dan Sains, Fakulti Perniagaan, Fakulti Seni dan Reka Bentuk, Fakulti Undang-undang, dan Fakulti Syariah dan Pengajian Islam.

Antara tujuan mou ditandatangani ialah ;
i. Pertukaran jangka pendek tenaga akademik bagi tujuan pendidikan dan pembelajaran.
ii. Penempatan(attachment) kakitangan dan tenaga akademik.
iii. Pertukaran pelajar
iv. Saling bekerjasama dalam mengadakan persidangan, simposium, seminar, bengkel atau latihan untuk kepentingan masyarakat islam.