UNIVERSITI ISLAM PAHANG SULTAN AHMAD SHAH

TERENGGANU , 29 September 2023 – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dengan kerjasama Universiti Sultan Zainal Abidin (UnISZA) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengadakan Pertandingan Akhir Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Institusi Pendidikan Tinggi 2023 (MTHQIPT2023) pada 25-29 September bertempat di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UnISZA Kampus Gong Badak, Kuala Nerus Terengganu.

Seramai 145 peserta mewakili IPTA/S dan institut-institut lain telah menyertai pertandingan tersebut. Pada peringkat saringan, peserta telah memperdengarkan bacaan masing-masing melalui atas talian (online) dan seramai 5 peserta setiap kategori dipilih untuk ke peringkat akhir yang dijalankan.

Seramai 4 orang pelajar UnIPSAS telah menyertai sesi saringan iaitu Kategori Hafazan 1-10 : 1 orang Kategori Hafazan 1-20 : 2 orang dan Kategori Tilawah Al-Quran : 1 orang. Walaubagaimanapun, hanya seorang sahaja pelajar UnIPSAS yang berjaya ke peringkat akhir dalan Kategori Hafazan 1-10 iaitu Saudara Muhammad Naquib bin Mohd Jamal Nasir yang juga merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran dan Sunnah, Fakulti Pengajian Islam dengan markah saringan iaitu 93.00% menjadikan tempat kedua markah tertinggi daripada 19 orang peserta lain.

Pada peringkat akhir pertandingan, beliau telah dinobatkan sebagai Johan dalam Kategori Hafazan 1-10 iaitu dengan mendapat markah keseluruhan berjumlah 98.60%. Kemenangan ini adalah hasil usaha beliau dalam mendalami dan cinta kepada Al-Quran. Sesungguhnya kemenangan ini adalah suatu kebanggaan buat UnIPSAS dan semoga ianya menjadi ikutan kepada pelajar lain pada masa akan datang. Turut hadir sama mengiringi beliau pada majlis penutup dan penyampaian hadiah Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Institusi Pendidikan Tinggi 2023 (MTHQIPT2023) pada 29 September 2023 ialah Encik Abi Sofian bin Abdul Aziz, Penolong Pendaftar Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni UnIPSAS.

Dikesempatan ini, Timbalan Naib Canselor dan seluruh warga kerja Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni UnIPSAS mengucapkan TAHNIAH dan semoga terus maju jaya pada masa akan datang.

Loading...